Książka „Trudności z jedzeniem u dzieci i nastolatków”

Dzisiaj oficjalna premiera mojej książki „Trudności z jedzeniem u dzieci i nastolatków” . Wraz z zespołem Wydawnictwa Natuli chcieliśmy stworzyć publikację, która przypomni pełną wartość jedzenia. Jedzenie to nie tylko kwestia dostarczanych składników odżywczych, ale także duży ładunek emocjonalny, relacyjny, kulturowy…

Podczas kształtowania swojej własnej relacji z jedzeniem dzieci i nastolatki opierają się na bliskich dorosłych. Mam nadzieję, że ta książka podpowie jak mądrze wspierać najmłodszych w tym procesie, co być może jednocześnie pomoże zadbać o nasze własne postawy żywieniowe.

Czasami pojawiają się trudności z jedzeniem – mogą mieć one swoje źródło w zmianach fizycznych i/lub psychicznych. Wtedy okazuje się, że dziecko lub nastolatek je „za mało”, „za dużo” lub „nietypowo” – każdej z tych kategorii poświęciłam osobny rozdział, opisując możliwe przyczyny i podpowiadając możliwości wsparcia.

Wiedząc ile znaków zapytania pojawia się podczas poszukiwania profesjonalnej pomocy, napisałam również o roli poszczególnych specjalistów w procesie leczenia oraz o współpracy rodzic/opiekun-specjalista.

Zapraszam serdecznie do lektury wszystkich, którzy chcieliby się dowiedzieć jak tworzyć optymalne warunki do budowania dobrej relacji z jedzeniem oraz jak pomóc przy zaistniałych trudnościach

Książkę można zakupić tutaj

Z tego miejsca jeszcze raz chciałabym podziękować wszystkim zaangażowanym w powstanie tej książki: Aleksandrze Brambor-Rutkowskiej, Alicji Szwincie-Dyrdzie, Natalii Fiedorczuk, Adrianowi Kyciowi, Adze Nuckowski, Joannie Jakś, Ewie Krogulskiej, Anecie Stępień-Proszewskiej, Marcie Kierzkowskiej-Grzybek, Agnieszce Kruk, Aleksandrze Szwajdzie, Bogumile Dziedzic i Emilii Kucharczuk 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *