Badanie sposobu żywienia i stanu odżywienia Polaków – wnioski

Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego opublikował najnowsze wyniki krajowego badania sposobu żywienia i stanu odżywienia populacji polskiej. Badacze w latach 2019-2020 przebadali w szerokim zakresie grupy ludności w Polsce – od niemowląt po osoby starsze. Wyniki badania stanowią cenne źródło wiedzy na temat aktualnego sposobu odżywiania Polaków, a także uwidaczniają najważniejsze problemy żywieniowe w naszym kraju.

Poniżej najważniejsze wnioski autorów badania:

Samoocena stanu zdrowia Polaków

„Większość badanych oceniała stan zdrowia swój lub swoich dzieci jako dobry lub bardzo dobry. Dotyczyło to dzieci, młodzieży i osób dorosłych do 64. roku życia. Natomiast osoby starsze najczęściej oceniały swój stan zdrowia jako przeciętny.”

Skala nadwagi i otyłości w Polsce

„Wśród osób dorosłych bardzo często występowała nadmierna masa ciała, w tym nadwagę stwierdzono u 52,4% mężczyzn i 32,0% kobiet, a otyłość odpowiednio u 16,5% i 16,2%.”

Liczba posiłków w polskiej diecie

„Dzieci często spożywały dużą liczbę posiłków w ciągu doby, natomiast osoby dorosłe zwykle ograniczały się do trzech posiłków dziennie.”

Regularność posiłków i podjadanie

„Większość badanych nie spożywała wszystkich posiłków o stałych porach, co mogło być związane z częstym pojadaniem między posiłkami.”

Samoocena sposobu odżywiania Polaków

Sposób żywienia dzieci, młodzieży i osób dorosłych w wieku do 64 lat najczęściej był dobrze oceniany przez respondentów, przy jednoczesnej deklaracji dobrego poziomu wiedzy żywieniowej. Natomiast osoby starsze przeważnie uważały, że ich sposób żywienia jest przeciętny, deklarując najczęściej dobrą lub dostateczną wiedzę żywieniową.”

Alergie pokarmowe

„U większości badanych nie występowała alergia pokarmowa. U osób deklarujących występowanie alergii, najczęściej była to alergia na białka mleka krowiego i laktozę.”

Z czego składa się dieta Polaków?

„Częstotliwość spożycia wielu produktów odbiegała od zaleceń. Zbyt rzadko spożywane były warzywa i owoce, pieczywo pełnoziarniste, a w większości grup, poza małymi dziećmi, również mleko i produkty mleczne.”

 

„Często spożywano mięso czerwone, zwłaszcza wieprzowe, oraz przetwory mięsne, a mały był udział ryb w diecie. Większość badanych często spożywała masło, słodycze oraz potrawy i napoje z dodatkiem cukru, a starsze dzieci i młodzież również słodzone napoje gazowane. Ponadto w jadłospisach młodzieży często występowały dania typu fast food, frytki i słone przekąski. Słone przekąski często spożywane były również przez starsze dzieci.”

 

Pełen raport dostępny jest na stronie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *